Als fotograaf is dikwijls je eerste reactie op een goeie foto: hoe hebben ze dat in hemelsnaam gedaan?! En bij levitatie fotografie geldt dat dubbel zo hard. Hoe laat je je model zweven alsof het niets is? Ik zocht het niet alleen Google-gewijs uit, maar probeerde het meteen zelf!

Als er één ding is dat ik geleerd heb, is het dat levitatie fotografie bedrieglijk simpel lijkt. Er zijn heel wat blogposts online te vinden die je de tips & tricks meegeven. Daaruit lijkt het gemakkelijk: zet je model op een stoel/ladder/krukje, neem een foto en neem nog eens een foto zonder model. De rest doet Photoshop wel. Maar in de praktijk is het toch heel wat meer gesukkel. 🙂

Stap 1: maak fouten!

Ik nam me voor om meteen van de eerste keer een fantastisch resultaat neer te zetten. Met een wit tafeltje, een prachtige zonsondergang en voldoende ruimte zou het wel lukken. Maar zoals dat meestal gaat in fotografie, moet je eerst een boel fouten maken vooraleer je ergens komt.

Hier maakte ik twee cruciale fouten. Eén: ik zette Marijke op een tafeltje. Het platte tafelblad zorgt er namelijk voor dat de kledij onnatuurlijk recht lijkt als je het tafeltje weggomt in Photoshop. Weg illusie van zweven!

En twee: ik nam de foto iets te rechtoe rechtaan in een groot grasveld. Daardoor lijkt het eerder dat Marijke er achteraf is opgeplakt en heb je helemaal geen gevoel van hoogte. Beter is dat je je shot van iets onderen uit neemt.

Stap 2: plan je shot!

Levitatie fotografie is niet iets dat je uit de losse mouw schudt. Zoveel is duidelijk. Plan daarom je shot en je compositie op voorhand. Beter nog, maak al eens een oefenshot! Zo test je of het ondersteuningsmiddel een voldoende natuurlijke pose oplevert eens je het verwijdert in Photoshop.

In plaats van een plat tafeltje, koos ik voor mijn testshot een bloemetjeszetel. Die leverde het gewenste resultaat op. Eerder die dag zag ik ook de eerste bloemetjes hun kopjes uitsteken aan het Arenbergkasteel. En dat gaf me het idee van een zwevende bloemenplukster. Die pose oefenden we dus. 🙂

Stap 3: en nu voor écht!

Met die voorbereidingen waren Marijke en ik klaar om de finale shot te nemen. Zoals het een echt model betaamt, ging de losse weekendoutfit uit en de strakke rode jurk aan. 😉 Ik zeulde de bloemetjeszetel naar de auto en weg waren we!
Na enkele pogingen om de juiste pose terug te vinden en de belichting af te stellen, waren in feite op een kwartiertje klaar. Voorbereiding loont! En de levitatie fotografie heeft me meteen in zijn greep.

Dit jaar plan ik nog heel wat levitatie foto’s om te zien hoe ver ik deze vorm kan drijven. Als er iemand zin heeft om eens te zweven, geef dan maar een seintje! 🙂