2015 is het jaar van de Renskes, dat zijn 13 broers en zussen met allemaal een uitgesproken karakter en passie. Van ruige wereldreizigers tot warrige kunstenaars en teruggetrokken levensgenieters. Hen ga ik één voor één vastleggen op de gevoelige plaat in de hoop een glimp van hun persoonlijkheid te kunnen vatten.

#1: Marcel Rens

Vandaag, op één van de allereerste lentedagen, heb ik Marcel Rens de spits laten afbijten. Een noeste werker met een onverzadigbare passie voor reizen en avontuur. Zeker nu hij net zijn pensioen te pakken heeft. De reisplannen stapelen zich op: de Balkan, Canada, Alaska, Amerika, Nepal, Mexico, Oeganda, … Het was dus belangrijk om deze gepassioneerde reiziger vóór zijn eerste reis voor de camera te zetten!

Marcel is, net zoals de andere Renskes, geen model. Het haalt dan ook niet uit om een pose te regisseren, maar een situatie te creëren waarin hij zijn passie de vrije loop kan laten. Mijn vriendin Marijke, van travelblog Wanderer’s Blues, was de perfecte afleiding om Marcel aan de praat te houden over zijn avonturen. En dat leverde de perfecte pose op!

Portfolio - Portretten Renskes-1

De foto is genomen in de Kwarekken in Westerlo, in een dennenbos om direct zonlicht te vermijden en een natuurlijke setting te hebben die ik onderbelicht kon houden. Daarna heb ik een flits met witte diffusie paraplu boven Marcel gehangen en een tweede, naakte flits achter hem op de grond gelegd om wat hairlines te creëren.

#2: Willy Rens

Deel 2 van mijn fotoproject ‘de Renskes’ leek lange tijd ijdele hoop. Want hoe ga je een familielid portretteren die in het verre Canada woont? Het antwoord is gewoon dom geluk! Door een speling van het lot was nonkel Willy deze week in het vlakke België en bereid om voor mijn lens te poseren. 🙂

In Canada is hij heliski-gids, maar in België vind je geen bergen en al zeker geen sneeuw in april. Dus moesten we ons concentreren op zijn andere hobby: parapenting. Je laten omhoogstuwen met een parachute door de thermiek is volgens mij een ongelooflijk gevoel en een duidelijk teken dat je levensvreugde hoog in het vaandel draagt. Willy is dan ook één brok positieve energie die ruimte nodig heeft. Dat wilde ik ook laten terugkomen in de foto. De parachute is al een bewijs, maar ook de open lucht en de felle kleuren.

De weide van Voort-Kapel, waar de foto is genomen, is dan weer een verwijzing naar zijn jeugd als boerenzoon. Het moet zijn dat hij zijn zin voor avontuur en nood aan ruimte daar met de paplepel heeft binnen gekregen. 🙂

Portfolio - Portretten Renskes-2

Willy is ook geen “ervaren” model, dus het was wat zoeken naar de juiste pose. Maar de strakke blik past bij zijn doorzettingsvermogen. (je wordt niet zomaar Canadese staatsburger met een geweldige job!) Opzet was een witte diffuusparaplu langs rechts met een kicker flits linksachter en de zon helemaal van links. De hevige wind was wel een uitdaging. Gelukkig heb ik grondhaken aan mijn flitsstatief en wist Willy perfect de parachute onder controle te houden. Anders was mijn model weg! 😉