Communiefoto’s zijn de perfecte oefening, maar met mate. Niets is zo slaapverwekkend als een zoveelste fotoshoot voor een houterige communicant tegen een cliché groene achtergrond. Gelukkig kunnen zo’n shoots ook echt wel leuk worden als je de communicant goed kent en er onmiddellijk enkele creatieve ideeën bij kan bedenken.

Ken je communicant

Mijn neefje Inias is zo’n spring in’t veld die je makkelijk enthousiast kan maken voor de wildste ideeën en je ook volledig vertrouwt als fotograaf. Handig als de foto-opdracht snel (lees: dezelfde dag) moet uitgevoerd worden.

Ik wist al dat hij erg veel bezig is met games en een grote fantasie heeft. Daarom vroeg ik hem naar zijn favoriete spelletjes van dat moment en ging ik op zoek naar goede afbeeldingen die ik later in de foto kon verwerken.

Inias ging zich thuis snel omkleden en ik gaf hem nog de opdracht mee om daar ook nog een extra attribuut uit te kiezen. Ik wilde zijn vertrouwen in mij op deze manier terug geven.

Aan de hand van de gevonden afbeeldingen visualiseerde ik enkele poses die Inias kon aannemen en tekende die snel uit op een stukje papier. Tegelijk bedacht ik ook welke locaties in de buurt in aanmerking kwamen als setting en kwam ik uit op de oude Britse legerkampen in Tongerlo en Olen.

Soms moet je improviseren

De belangrijkste reden waarom ik voor de legerkampen koos, was de aanwezigheid van enkele grote hallen waarvan de muren vol graffiti stonden. Althans dat was zo in mijn herinnering, maar sinds mijn verhuis naar Leuven is er blijkbaar veel veranderd in de Kempen. Weg hallen!

Dan maar improviseren met de aanwezige natuur, de gevreesde cliché groene achtergrond! 🙂 Om dit wat op te vangen, zocht ik specifiek naar plekken waar ik met lijnen diepte kon creëren of waar ik duidelijk een voor-, midden- en achterplan had.

Maar dat was niet voldoende om een complete reeks communiefoto’s te maken. Ik brak mijn brein over een nieuwe locatie, die wat meer interessante texturen kon opleveren.

In het centrum van Westerlo had je gelukkig de oude brandweerkazerne die perfect was voor enkele spontane foto’s. Het gemis van de graffiti in de hallen ving ik daar op met eigen gefotoshopte graffiti op de oude brandweermuur.

Attributen en regie

Attributen kunnen je foto een extra ‘push’ geven, maar dan moet je op voorhand al weten wat je er mee wil doen. Toen ik Inias vroeg om een extra attribuut van bij hem thuis mee te nemen, kwam hij terug met een laserzwaard. Dan weet je meteen dat hij een coole Star Wars foto wil.

Daarvoor zocht ik ook snel wat leuke laserzwaard poses op op het internet en schetste die snel uit. Dat was een ideale leidraad om Inias naar een award-winning gezichtsexpressie te regisseren. 😉

Bereid je echter wel voor op heel wat geduld en veel pogingen. Tenzij je met een natuurtalent voor de lens bent gezegend. Die jonge knapen kunnen snel verveeld geraken en het nut niet inzien van zoveel takes. Dan is het aan de fotograaf om de focus erin te houden met grapjes, onverwachte wendingen, geruststellingen of wat uitleg over het fotoproces.

Het communie-fotoproces

De hele fotoshoot was eigenlijk redelijk rechtoe rechtaan. Ik ging op pad met mijn Canon 6D, Speedlite 430EX II en een Manfrotto statief. Omdat ik de foto’s op voorhand al redelijk goed in mijn hoofd had, was het vooral zien dat ik de belichting telkens goed kreeg.

Gelukkig was het een zonnige dag. Maar om de focus op het onderwerp te houden, lichtte ik Inias steeds direct of indirect bij met mijn flits.

Achteraf had ik amper oplapwerk in Photoshop, buiten het toevoegen van het Lego-mannetje, de graffiti en de glow op het laserzwaard. En voila, een één-dags communie fotoshoot met een tevreden communiecant! 🙂